In de warme zomermaanden is het heerlijk om je ramen en deuren open te zetten om frisse lucht binnen te laten, maar je wilt liever geen muggen en andere insecten in je huis. Een hor voor je raam is dan een ideale oplossing. Je kunt dan zorgeloos je ramen open laten staan en genieten van de frisse buitenlucht, zonder last te hebben van zoemende muggen en ander ongedierte. Helaas zijn niet alle moderne raamkozijnen geschikt voor het plaatsen van een horraam. Een horraam kun je daarom het beste in de opening van een bestaand raam plaatsen. Wist je dat je heel gemakkelijk zelf een horraam kunt maken? In dit blog leggen we je uit hoe je dat doet? Koop je toch liever een op maat gemaakt horraam? Dan ben je bij de Horrenconcurrent uiteraard op de juiste plek.

Zelf een horraam maken

Wil je zelf een horraam maken? Dan dien je hier een aantal stappen voor de volgen:

Het raam opmeten

Allereerst is het belangrijk om de afmetingen van het raam te meten. Hiervoor meet je de hoogte en de breedte tussen de kozijnmuren. Om het horraam gemakkelijk te kunnen plaatsen kun je het beste 10 mm speling aanhouden.

Maken van het frame

Het frame voor het horraam maak je van houten latten. Kies voor latten die 40 mm breed zijn en 20 mm dik. Zet de latten aan elkaar vast met zogenaamde halfhoutverbindingen. Maak drie korte latten voor de breedte van het raam (de derde dient als versteviging van het raamwerk en komt in het midden terecht) en twee lange latten voor de hoogte van het raam. Maak in de twee lange latten aan de uiteinden een halfhoutverbinding met dezelfde breedte als de dwarslatten (40 mm). Doe vervolgens hetzelfde bij de korte latten.

Maken van halfhoutverbindingen

Met een afkortzaag kun je vervolgens de halfhoutverbindingen maken. Zaag eerst de kopse kant in en leg vervolgens de lat plat en zaag de halve dikte weg. Het hoekstuk komt nu los. Het is ook mogelijk om de hoeken weg te steken met een beitel of door gebruik te maken van een bovenfreesmachine.

Van de drie korte latten moet er één in het midden terecht komen. Deze moet dus ingefreesd worden tot op halve dikte. Je kunt hiervoor een bovenfrees gebruiken, de diepte-aanslag dien je in te stellen op de halve dikte van de latjes. Om de frees niet teveel te belasten en het hout niet te verbranden kun je het beste werken in twee etappes. Teken het latje af met een winkelhaak en start met frezen op het streepje. Je kunt de machine ondersteunen door er een reststuk van de lat naast te leggen. Zo kun je de snede recht afmaken. Zijn er oneffenheden? Dan kun je deze verwijderen met een steekbeitel. Zijn alle halfhoutverbindingen gemaakt? Leg het frame dan op de grond en controleer of alles goed past.

Het frame in elkaar zetten

Nu is het tijd om het frame in elkaar te zetten. Met houtlijm en schroeven zet je alle verbindingen vast en controleer daarna of het frame haaks staat. Je kunt dit doen met een winkelhaak of door de diagonalen van het frame te meten. Alle diagonalen dienen gelijk te zijn.

Voordat je alles goed vastschroeft controleer je of het frame goed past tussen de kozijnmuren. Je kunt het frame nu beitsen of schilderen.

Het gaas spannen

Om het gaas goed op het frame te kunnen spannen knip je het gaas 5 centimeter groter af dan het frame zelf. Het overtollige gaas dien je terug te vouwen en zet dit vast met een nietmachine, waarbij je om de 5 centimeter een nietje zet. Trek het gaas zo strak als je kunt naar de onderkant en zet vervolgens ook de zijkanten vast met nietjes. Zorg ervoor dat er geen plooien ontstaan en dat het gaaspatroon recht op het frame bevestigd wordt.

Daarna kun je je zelfgemaakte horraam netjes afwerken. Onttrek de nietjes aan het zicht door ze te bedekken met dunne afwerklatjes. Je kunt ze op maat zagen en vervolgens beitsen of schilderen in dezelfde kleur als je frame. Schroef vervolgens de latjes vast.

Het plaatsen van de scharnieren

De scharnieren van je horraam komen aan dezelfde kant als de scharnieren van je raam. Teken voor je begint de schroefgaten voor de scharnieren en boor voor met een kleinere diameter dan de schroefjes. Je horraam is nu klaar om gebruikt te worden!

Horraam bestellen bij de Horrenconcurrent

In dit blog heb je kunnen lezen hoe je zelf een horraam kunt maken. Ben je toch niet zo handig of ga je liever voor de gemakkelijke weg? Kies dan voor de Horrenconcurrent!

Wil je een horraam bij ons bestellen? Het is dan belangrijk om de juiste maten op te geven. Onze horren worden namelijk allen op maat gemaakt. Een duidelijke meetinstructie staat bij het betreffende model beschreven. Heb je hier vragen over? Schroom dan niet om contact op te nemen.

Heb je vragen over het horraam of één van onze andere producten? Vraag het ons gerust, wij helpen je graag! Je kunt ons bereiken door te bellen via 0522 24 65 95 of mailen naar info@horrenconcurrent.nl Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier op de website.